Hem Månstorps Ängar

Månstorps Ängar

Månstorps Ängar är Sveriges första demensby som ligger vackert på den skånska landsbygden.

Månstorps Ängar – Demensby Vellinge (Skåne)

Månstorps Ängar är Sveriges första demensby i Vellinge (Skåne), mer precist i Västra Ingelstad. Här får människor med minnesproblematik en fri, men samtidigt trygg, boendemiljö och kan fortsätta leva livet med värdighet och bibehållet oberoende. I demensbyn finns härliga promenadstråk, vacker strandmiljö, varmvattenpool, skönhetssalong och annat som hör det goda livet till. Som på alla våra äldreboenden i Vellinge hjälper personalen på Månstorps Ängar till att aktivera och skapa glädjefyllda stunder i vardagen.

Sveriges första demensby

Verksamheten är Sveriges första demensby och är stjärnmärkt av Svenskt Demenscentrum, vilket innebär att all personal i verksamheten är utbildad inom bemötande och hur man arbetar med personer med minnesproblematik. I byn finns 56 lägenheter som omges av butiker, skönhetssalong, bad och annat som hör ett levande centrum till. På området kan de boende röra sig fritt, vilket bidrar till en normalare vardag och i många fall mindre oro – både för de boende och deras närstående. Vellinge demensby byggdes efter framgångarna hos likande byar i Danmark och Holland. Välkommen att besöka Månstorps Ängar – Sveriges första demensby!

Leva Livet

På Månstorps Ängar sprudlar det av aktiviteter och vi är ofta ute i trädgården och omgivningarna. Förutom de dagliga aktiviteterna har vi regelbundet champagnefrukost och tema-aktiviteter vid Vingelbaren. Vid större festligheter bjuder vi in någon orkester. Vi har samarbete med utomstående arrangörer vid olika aktiviteter, som föreläsare, underhållare, föreningar, volontärer och förskola. Här finns en kommunal simbassäng där vi har bokad tid en gång per vecka. Du erbjuds regelbundet utomhusvistelse och promenader samt utflykter med Leva Livet bussen för att vidga vyerna.
I vår butik kan du bläddra i ett magasin eller hitta något gott till fredagsmyset. Salongen erbjuder frisör och enklare SPA-behandlingar och i Sinnenas rum kan du komma i en god sinnesstämning.
Utemiljön erbjuder bland annat Ängarnas trädgård, Japanska trädgården och lilla sandstranden, Café, Hönsa-trädgården och Orangeriet.
Vi jobbar efter vår värdegrund och Leva Livet-koncept som stödjer dig till en meningsfull dag utifrån dig, dina vanor, intressen och drömmar. Leva Livet-teamet arbetar med aktiviteter där varje människa och varje möte är viktigt och unikt. Du ska kunna behålla dina intressen, hitta nya intressen och erbjudas aktiviteter som skänker välbefinnande och livskvalitet, stimulans och glädje. Att delta i aktiviteter är så klart frivilligt. Närstående får gärna delta vid underhållning, utflykter, fester m.m.
Du och närstående har möjlighet att vara delaktiga i olika rådsfunktioner som mat/kostråd, boenderåd och anhörigträffar.

Måltider & matglädje

Måltiderna är en av dagens bästa stunder för många – dofter, smaker och gemenskap. Vi serverar svensk husmanskost och bjuder även på smakupplevelser från hela världen. Helger och högtider firar vi lite extra med mat & dryck.
Frukost, lunch, middag och mellanmål serveras och ibland bakas det till kaffet. Även nattetid erbjuds något att äta eller dricka om du önskar. Du som behöver specialkost får givetvis det.
På Månstorps Ängar finns en restaurang som är öppen dagligen där kock och kökspersonal tillagar lunch och middag till oss. Du har möjlighet att äta lunch i restaurangen som även är öppen för allmänheten.

Personalteam

Vår personal omfamnar begrepp som ansvar, engagemang och omtanke. Vi trivs på jobbet, har kompetens och erfarenhet. Med detta skapar vi en trygg och trivsam gemenskap.
Här arbetar Leva Livet-inspiratör och team, omvårdnadspersonal, specialistutbildade undersköterskor, gruppledare, sjuksköterskor, dagverksamhetsteam, lokalvårdare och verksamhetschef. Omvårdnadspersonal finns tillgänglig dygnet runt för dig.
Tillgång till distriktssköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast/fysioterapeut och demenssjuksköterska.

Omsorg

Du har en kontaktperson som har lite extra ansvar för dig, dina behov och önskemål. Kontaktpersonen kan även vara en länk till dina närstående. Tillsammans sammanfattar vi detta i en genomförandeplan som regelbundet uppdateras.
Vården och omsorgen präglas av en helhetssyn på människan med grundtanken att alla har förmåga att själva välja hur de vill leva sitt liv.

Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om hur vi har det och hur du kan få en plats på Forenede Care Månstorps Ängar.

Hjälp oss att bli bättre

Det är viktigt för oss att du är nöjd. Vi tar gärna emot synpunkter för att ständigt kunna förbättra och utveckla vårt sätt att arbeta. Forenede Care har tydliga rutiner för hur synpunkter och eventuella klagomål ska hanteras. Klicka här för att komma till synpunktsformuläret på sidan om vårt Kvalitetsarbete.

Kontakt

Maria Lerjerud
Verksamhetschef
Tel: 040-42 59 50

Intresse för studiebesök
Kontakta Helena Anagnosti,
Specialistundersköterska Demens
Tel. 0790-66 24 82

Forenede Care Månstorps ängar
Stationsvägen 1
235 41 Vellinge

Vårängen (A) 040-42 59 64
Sommarängen (B) 040-42 59 65
Vinterängen (C) 040-42 59 67
Höstängen (D) 040-42 59 66

Gruppledare
Telefontid 07.00-15.30 måndag-fredag
Andrea Tell 0739–015548

Specialistundersköterska
Petra Ziethen
Vårängen och Höstängen
0790–662480
Helena Anagnosti
Sommarängen och Vinterängen
0790–662482

Sjuksköterskor
Vårängen (A) och Höstängen (D)
Kate Petersson 040-42 55 89
Sommarängen (B) och Vinterängen (C)
Evelina Nilsson 040-42 58 87

Silviasyster
Barbro Carlsson 0700-19 17 83

Arbetsterapeut 040-42 57 31
Fysioterapeut 040-42 57 28

Dagverksamhet
Marie Olin 0739-015 719

Leva Livet inspiratörer
Anette Jönsson
0739-015 751


Kök/Restaurang 040-42 59 59

Klicka på bilden för en digital visning.

Enheter: 4
Lägenheter: 56
Demens: 56

Varje enhet har ett stort kök med matsal, vardagsrum, inglasad balkong och ett gemensamt rum. Här finns ett inglasat orangeri, biblioteksrum och samlingsrum med storbildsskärm. I anslutning till huset finns två innergårdar med odlingslotter, promenadslingor, en sinnesstimulerande trädgård, köksträdgård med hönshus och boulebana.

Lägenhet: ca 31-37 kvm med pentry och kyl, fransk balkong, stort badrum med dusch/toalett
Möbler: du möblerar och inreder själv din lägenhet
Säng och madrass: ingår
Larm: trygghetslarm
Telefon: möjlighet att koppla in
TV: möjlighet att koppla in
TV-licens: ingår
Hemförsäkring: tecknas av hyresgäst

Kontakta oss på Forenede Care

Gäller dina frågor en specifik verksamhet kan du alltid vända dig direkt till dem.