Hem Äldreomsorg Flytta till äldreboende

Flytta till äldreboende

Har du en närstående som har svårt att klara vardagen hemma trots hemtjänst så kan det vara dags att flytta till äldreboende. Här får du tips och råd inför flytten.

Söka äldreboende – så gör du

I den här filmen förklarar vi hur det går till att söka äldreboende i några enkla steg. Under videon kan du även läsa om varje steg.

Så söker man till äldreboende – steg för steg

1. Kontakta biståndshandläggaren

Kontakta biståndshandläggaren i den kommun du vill söka äldreboende i. Biståndshandläggaren gör ett hembesök där ni tillsammans går igenom hur vardagen fungerar och vilka behov som finns. Det kan vara bra att förberedaeventuella läkarintyg och kontaktuppgifter till vårdpersonal som känner dig och kan bekräfta behovet av omsorg.

Söka äldreboende i annan kommun

Du har rätt att söka äldreboende i annan kommun än den du för tillfället är folkbokförd i. Ansökan ska behandlas på samma sätt. Vänd dig alltid till en biståndshandläggare i den kommun du vill flytta till.

2. Lämna in ansökan och invänta beslut

Ofta kan du få hjälp att fylla i papprena för att söka äldreboende av biståndshandläggaren under hembesöket. Beslutet brukar komma efter cirka en månad men kan komma både tidigare och senare. Om din situation är akut ska kommunen prioritera ditt ärende.

3. Lämna önskemål om boende

När din ansökan har blivit beviljad lämnar du in önskemål om var du helst vill bo. Du kan alltid framföra önskemål till kommunen om att bo på något av Forenede Cares äldreboenden.
Du hittar de boenden vi erbjuder på sidan Äldreboende. Du är välkommen att kontakta oss för att besöka våra verksamheter. Möjligheten att välja vilket äldreboende du ska flytta till beror på vilken kommun du bor i. Kostnaderna är desamma oavsett om du väljer ett av våra eller kommunens boenden. Se videon Vad kostar det att bo på äldreboende?

4. Välj bland erbjudna platser

När du erbjudits en eller flera platser meddelar du biståndshandläggaren vilken du väljer. Du har rätt att bli placerad på ett boende direkt, men finns det inga platser på ditt förstahandsval kan du tillfälligt få komma till ett annat boende, eller ett korttidsboende.

5. Invänta inflyttningsbesked

Du blir kontaktad av boendet för att tillsammans planera inflyttningen. I samband med det kommer du få all information om vad som gäller på boendet. Läs gärna vår checklista längre ner om du vill förbereda dig för flytten i förväg.

I broschyren från Socialstyrelsen ”Din rätt till vård och omsorg – en vägvisare för äldre” kan du läsa mer om vilken hjälp du kan få. Ladda ner broschyren här.

Flytt till äldreboende – Checklista