Hem Äldreomsorg Vad kostar det

Vad kostar det att bo på äldreboende?

Vad det kostar att bo på äldreboende styrs av tre olika avgiftsdelar: hyres-, omsorgs-, och måltidsavgifterna. Nedan går vi igenom detaljerna kring varje avgift. Oavsett om du väljer att bo kommunalt eller på ett privat äldreboende är kostnaden densamma. För exakt uppgift behöver du kontakta en biståndshandläggare i din kommun.

Se filmen – Vad kostar en plats på äldreboende?

Hur mycket kostar det att bo på äldreboende? – 3 avgifter

1. Hyresavgiften

Precis som i en vanlig hyresrätt betalar du hyra och en egen hemförsäkring. Du även behöva betala andra avgifter själv, som el, värme och vatten. Hör med boendet.

2. Omsorgsavgiften

Omsorgsavgiften beror på din (och eventuell maka/makes) inkomst och vilket avgiftsutrymme du har. Den är dock aldrig högre än maxtaxan som 2021 ligger på 2139 kronor i månaden. Du hittar mer om avgifter inom äldreomsorgen på Socialstyrelsen.se.

3. Måltidsavgiften

Måltidsavgiften beror på hur många mål mat om dagen du vill ha. Du kan välja mellan en eller flera måltider som frukost, lunch, middag, mellanmål och kvällsmål. Du kan också välja att ha vissa måltider vissa dagar.

Kommunalt och privat äldreboende – är kostnaden densamma?

Ja, kostnaden för äldreboende är densamma oavsett om du bor på ett privat äldreboende eller ett kommunalt. Avgiften kan dock variera mellan olika kommuner. Är du intresserad av att veta mer om ålderdomshem och kostnaderna, behöver du kontakta biståndshandläggaren i din kommun.

Hitta ett äldreboende i Forenede Care’s regi

När det har blivit dags att jämföra hittar du våra äldreboende här. Vi har verksamheter över hela Sverige och du hittar bland annat våra privata äldreboenden i Stockholm, Malmö och Östersund. Du får gärna besöka våra boenden innan du gör ditt val – du hittar kontaktuppgifterna på respektive äldreboendes sida. Träffa personalen och upplev den omtanke, vänlighet och service som genomsyrar våra vårdboenden direkt på plats. Välkommen!